Đóng
banner

Tài liệu tải nhiều

ĐỀ KIỂM TRA ĐỊNH KÌ LẦN II NĂM HỌC 2021 – 2022 Môn thi: TIẾNG ANH Dành cho các lớp: 12

120 30 Tải xuống

 TRƯỜNG THPT CHUYÊN BẮC NINH

TỔ: TIẾNG ANH

 

(Đề thi gồm 04 trang)

 

ĐỀ KIỂM TRA ĐỊNH KÌ LẦN II NĂM HỌC 2021 – 2022

Môn thi: TIẾNG ANH

Dành cho các lớp: 12

Thời gian: 60 phút, không kể thời gian phát đề

                                                                                                                                                      Mã đề: 109

Họ và tên thí sinh: ……………………….. SBD: ……………………………………………………………….

(Thí sinh không được sử dụng tài liệu)

 

 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions from 1 to 3.

Question 1:  My brother wants me to change the job and I am thinking he is right

 A. to change                        B. is                                   C. and                               D. am thinking

Question 2:  They are having her house painted by a construction company

 A. construction                    B. her                                C. painted                         D. having

Question 3:  I’m becoming increasingly forgettable. Last week I locked myself out of the house twice.

 A. I’m becoming                  B. the                                C. forgettable                    D. myself

 

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks  from 4 to 8.

        Today, many governments are promoting organic or natural farming methods (4) ______ avoid the use of pesticides and other artificial products. The aim is to show that they care about the environment and about people’s health. But is this the right approach ? 

       Europe is now the biggest (5) ______ for organic food in the world, expanding by 25 percent a year over the past 10 years. So what is the attraction of organic food for some people? The really important thing is that organic sounds more ‘natural’.  Eating organic is (6) ______ way of defining oneself as natural, good, caring, different from the junk-food-scoffing masses. As a journalist puts it: “It feels closer to the source, the beginning, the start of things.”

        Unlike conventional farming, the organic approach means farming with natural, rather than man-made. Techniques such as crop rotation improve soil quality and help organic farmers (7) ______ for the absence of man-made chemicals. (8) ______, for its ineffective use of land and labour, there are severe limits to how much food can be produced.

(Adapted from https://spiderum.com /Organic-food-why)

Question 4: A. who

B. why

C. how

D. that

Question 5: A. basis            

B. place

C. market

D. site

Question 6: A. one

B. every

C. each

D. other

Question 7: A. concentrate

B. apologize

C. appropriate

D. compensate

Question 8: A. However

B. Although

C. Moreover

D. Because

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges  from 9 to 10.

Question 9:  Jane is talking to Billy about the meeting.

             - Jane: “Is everybody happy with the decision?”.      - Billy: “______”

 A. Yes, it is certainly.          B. That sounds like fun.      C. Not really.                   D. No, it’s awesome!

Question 10:  Sarah and Kathy are talking about bad habits of children.

  • Sarah: "Children under ten shouldn't stay up late to play computer games."  
  • Kathy: "______. It can badly influence on their physical health as well as their academic result."

 A. Surely, they shouldn't.                                              B. Yes, I share your opinion.

 C. I don't quite agree with you           D. You are absolute right.  

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is CLOSEST in meaning to the sentence given in each of the following questions from 11 to 13.

Question 11:  Her son has studied abroad for 4 years.

 A. It's 4 years since her son studied abroad.                 B. Her son last studied abroad was 4 years ago.

 C. It's 4 years ago since her son studied abroad.          D. The last time her son studied abroad was 4 years. Question 12:  "It was you who didn't keep a secret." Jack said to Susan.

 A. Susan apologized to Jack for not keeping a secret.            B. Jack blamed Susan not to keep a secret.

 C. Jack accused Susan of not keeping a secret.                      D. Jack admitted not keeping a secret.

Question 13:  I'm not sure that she will give us a hand.

 A. She might not give us a hand.

 

B. She may have given us a hand.

 C. She should give us a hand.

 

D. She can't give us a hand.

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is CLOSEST in meaning to the sentence given in each of the following questions from 14 to 15.

Question 14:  Nylon is a man-made fibre, the use of which has helped more people to have cheaper and more colourful clothes to wear.

 A. plastic                              B. natural                          C. artificial                         D. synthetic

Question 15:  The college produces a glossy brochure to advertise its training courses.

 A. perception                       B. booklet                          C. reception                      D. letter

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions from 16 to 17.

Question 16: A. problem B. routine                              C. hygiene                         D. cancer

Question 17: A. confident B. essential                         C. prosperous                    D. frightening

 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 18 to 24

  Plastic bags are used by everybody. From a vegetable vendor to a designer store, everyone seems to use them. Even though they are one of the modern conveniences that we seem to be unable to do without, they are responsible for causing pollution, killing wildlife, and using up the precious resources of the Earth. But, most of us are blissfully unaware of the repercussions that are occurring and will take place in the future because of the plastic bags.

  Every once in a while, the government passes out an order banning store owners from providing plastic bags to customers for carrying their purchases, with little lasting effect. Plastic bags are very popular with both retailers as well as consumers because they are cheap, strong, lightweight, functional, as well as a hygienic means of carrying food as well as other goods. About a hundred billion plastic bags are used every year in the U.S. alone. And then, when one considers the huge economies and populations of India, China, Europe, and other parts of the world, the numbers can be staggering. The problem is further exacerbated by the developed countries shipping off their plastic waste to developing countries like India.

  Once they are used, most bags go into landfills. Each year, more and more bags are ending up littering the environment. Once they become litter, plastic bags find their way into our waterways, parks, beaches, and streets. And, if they are burned, they infuse the air with toxic fumes. About 100,000 animals, such as dolphins, turtles, whales, penguins are killed every year due to these bags. Many animals ingest plastic bags, mistaking them for food, and therefore, die. And worse, the ingested plastic bag remains intact even after the death and decomposition of the animal. Thus, it lies around in the landscape where another victim may ingest it. One of the worst environmental effects is that they are non-biodegradable. The decomposition takes about 400 years. No one will live so long to witness the decomposition of plastic! Thus, save the environment for the future generations as well as animals.

  Petroleum products are diminishing and getting more expensive by the day, since we have used this nonrenewable resource increasingly. And to make plastic, about 60-100 million barrels of oil are needed every year around the world. Surely, this precious resource should not be wasted on producing plastic bags, should it? Petroleum is vital for our modern way of life. It is necessary for our energy requirements - for our factories, transportation, heating, lighting, and so on. Without viable alternative sources of energy yet on the horizon, if the supply of petroleum were to be turned off, it would lead to practically the entire world grinding to a halt.   So, what can be done? A tote bag can make a good substitute for carrying groceries and the shopping. You can keep the bag with the cashier, and then put your purchases into it instead of the usual plastic bag. Recycling the bags you already have is another good idea. These can come into use for various purposes, like holding your garbage, instead of purchasing new ones. While governments may be working out ways to lessen the impact of plastic bags on the environment; however, each of us should shoulder some of the responsibility for this problem, which ultimately harms us. Plastics are not only non-biodegradable, but are one of the major pollutants of the sea. For a clean and green environment, try to use alternatives to plastic whenever and wherever possible. Cut down your use of plastic, and do your bit to save our planet.

                                                                                  (Source: https://www.nbcnews.com/) Question 18:  Which of the following could be the best tittle of the passage?

 A. Plastic pollution – Problems and solutions.             B. Plastic pollution – What should we do?

 C. Plastic bags - Effects on the environment. D. Plastic bags - New threat for the environment. Question 19:  The word “repercussions” in the first paragraph is closest in meaning to ______?

  1. degradation            B. consequence           C. contamination         D. interference

Question 20:  According to the second paragraph, what is NOT true about the reality of plastic bags?  A. Plastic bags are often used because of their convenience.

  1. The governments do not prohibit the use of plastic bags at the stores.
  2. The more population a country has, the more complicated the plastic pollution is.
  3. Importing plastic waste from developed countries makes the problem more sophisticated.

Question 21:  The following are the negative effects of plastic bags on the environment, EXCEPT ______.  A. People do not live long enough to check whether plastic bags are decomposed or not.

  1. It takes plastic bags a very long time to be biodegraded.
  2. After being used, plastic bags, in the form of litter, make water, soil, and air polluted.
  3. Marine animals may die because of eating plastic bags.

Question 22:  The word “intact” in paragraph 3 is closest in meaning to ______.

 A. dangerous                       B. broken                          C. undamaged

Question 23:  What does the word “it” in the last paragraph refer to?

D. harmful

 A. a good substitute            B. the shopping                 C. the bag

Question 24:  It can be inferred from paragraph 4 that ______.

  1. petroleum products such as plastic bags cost less than ever before.
  2. petroleum is indispensable in almost all activities of the modern world.
  3. plastic bags are wasted on many energy demands of life.
  4. oil is replaced by other alternatives in producing plastic bags.

D. the cashier

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 25 to 39.

Question 25:   ______ Statue of Liberty was a gift of friendship from France to ______United States.

 A. Ø/ the                              B. A/ the                           C. The/ the                        D. Ø/ Ø

Question 26:  A new hospital in my village ______ next year.

 A. will be built                      B. will build                        C. is built                           D. has been built

Question 27:   The population of ASEAN accounts ______ about 8.6% of the world’s population.

 A. of                                    B. from                              C. in                                  D. for

Question 28:  The more you practice speaking in public, ______.

 A. the more you become confidently                             B. the greater confidence you become

 C. the more you become confident                                D. the more confident you become

Question 29:  Jonh bought his wife a ______ scarf when he went on holiday in Singapore last week.

 A. yellow beautiful silk                                                   B. beautiful yellow silk

 C. beautiful silk yellow                                                  D. yellow silk beautiful

Question 30:  As soon as I shut the front door I realized that I ______ my key in the house.

 A. had left                            B. left                                C. was leaving                   D. have left

Question 31:  The house felt terribly cold ______ the central heating had been on all day.

 A. in spite of                        B. because of                    C. because                        D. although

Question 32:  By the time the software goes on sale next month, the company ______ $2 million on developing it.

 A. has spent                        B. will have spent              C. will spend                     D. had spent

Question 33:  _______ his work, he went out for a walk.

 A. Being finished                  B. To finish                        C. Having finished             D. Finished

Question 34:  This book is not really ______. It is a waste of money buying it.

 A. informative                      B. informatively                 C. information                   D. inform

Question 35:  The teacher explained so much stuff in just one lesson that most of the students could ______ only half of it.

 A. break up                          B. let out                           C. get through                   D. take in

Question 36:  The first week of classes at university was a little ______ because so many students get lost, change classes or go to the wrong place.

 A. famous                            B. disarranged                   C. uncontrolled                  D. chaotic

Question 37:  When preparing a CV, university ______ can consider attaching a separate report about official work experience during the course.

 A. candidates                       B. applicants                      C. leavers                          D. graduates

Question 38:  Jose had a hard time comparing the iPhone to the Samsung phone because to him they were ______ and oranges

 A. lemons                             B. apples                           C. peaches                        D. tomatoes

Question 39:   People also need to ______ the same warnings in mind if they use mobile phones and email.

 A. take                                 B. bear                              C. have                              D. put

 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 40 to 44

The COVID-19 pandemic has triggered new ways of learning. All around the world, educational institutions are looking toward online learning platforms to continue with the process of educating students.

Online learning offers teachers an efficient way to deliver lessons to students. Online learning has a number of tools such as videos, PDFs, podcasts, and teachers can use all these tools as part of their lesson plans. By extending the lesson plan beyond traditional textbooks to include online resources, teachers are able to become more efficient educators.

Online education allows students to attend classes from any location of their choice. It also allows schools to reach out to a more extensive network of students, instead of being restricted by geographical boundaries. Additionally, online lectures can be recorded, archived, and shared for future reference. This allows students to access the learning material at a time of their comfort.

Another advantage of online learning is reduced financial costs. Online education is far more affordable as compared to physical learning. This is because online learning eliminates the cost points of student transportation, student meals, and most importantly, real estate. Additionally, all the course or study materials are available online, thus creating a paperless learning environment which is more affordable, while also being beneficial to the environment.

Every student has a different learning journey and a different learning style. Some students are visual learners, while some students prefer to learn through audio. Similarly, some students thrive in the classroom, and others are solo learners who get distracted by large groups. The online learning system, with its range of options and resources, can be personalized in many ways. It is the best way to create a perfect learning environment suited to the needs of each student.

(https://fedena.com/blog/2020/10/advantages-and-disadvantages-of-online-learning.html) Question 40:  What is the main idea of the passage?

 A. Alternative approach to learning    B. Different learning styles  C. The best learning environment            D. The benefits of online learning

Question 41:  It's easy for students to join online classes from any ______.

 A. plans                                B. points                           C. textbooks                      D. positions

Question 42:  The word "their" in paragraph 3 refers to ______.

 A. schools                            B. resources                      C. students                        D. classes

Question 43:  Online learning can help learners save money due to the following reasons EXCEPT ______.

 A. Learners needn't buy their bus fare.                         B. Study materials are affordable

 C. Learners can eat at home with their families         D. Learners don't have to rent accommodation Question 44:  The word "distracted" is closet in meaning to ______.

 A. extracted                         B. diverted                        C. disturbed                       D. destroyed

 

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in the meaning to the underlined word(s)  in each of the following questions from 45 to 46.

Question 45:  Overpopulation in big cities has severely affected the air and water quality.

 A. largely                             B. commonly                      C. insignificantly                D. seriously

Question 46:  The writer was really hot under the collar when his novel was mistaken for another.

  1. calm            B. curious        C. worried       D. angry

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions  from 47 to 48

Question 47:  Nam’s friends have all gone to the movie. He really needs their help now.  A. If only Nam’s friends hadn’t gone to the movie and could have helped them.

  1. If Nam’s friends are here, they can help him now.
  2. Nam wishes his friends didn’t go to the movie and could help him now.
  3. As long as Nam’s friends are here, they will be able to help him now.

Question 48:  The new generation of computers is powerful. It can process faster than any earlier models.  A. Only if the new generation of computers were powerful could it process faster than any earlier models.

  1. Not until the new generation of computers had processed faster than any earlier models was it powerful.
  2. But for the new powerful generation of computers, it would have processed faster than any earlier models.
  3. So powerful is the new generation of computers that it can process faster than any earlier models.

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions from 49 to 50.

Question 49: A. prevents B. occurs                              C. appeals                         D. answers

Question 50: A. chapter      B. scholar                          C. recheck                         D. champion

-----------------------------------------------

------------------------ The end --------------------------

 

ĐÁP ÁN

 

1

D

6

A

11

A

16

B

21

A

26

A

31

D

36

D

41

D

46

A

2

B

7

D

12

C

17

B

22

C

27

D

32

B

37

D

42

C

47

C

3

C

8

A

13

A

18

A

23

C

28

D

33

C

38

B

43

B

48

D

4

D

9

C

14

C

19

B

24

B

29

B

34

A

39

B

44

C

49

A

5

C

10

A

15

B

20

B

25

C

30

A

35

D

40

D

45

C

50

B

 

Tài liệu tải nhiều

TOEIC
ôn thi vào 10
Chữa bài IELTS
chat từ vấn